Сторінка медичної сестри 

Медичне обслуговування в закладі дошкільної освіти №1 с. Мамалига здійснюється відповідно до:

  • Закону України «Про дошкільну освіту» ;
  • Положення про заклад дошкільної освіти;
  • Постанова кабінету Міністрів України від 14.06.2002 №826 «Порядок медичного обслуговування дітей у дошкільних навчальних закладах»,
  • Спільний наказ МОН та МОЗ України від 30.08.2005 № 432/496 «Про удосконалення організації медичного обслуговування дітей у дошкільному навчальному закладі»,
  • Статут дошкільного навчального закладу.
  • Наказ МОЗ України від 24.03.2016 № 234 «Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів»,
  • Спільний наказ МОН та МОЗ України від 17.04.2016 №298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчвльних закладах» (із змінами). 

У своїй роботі сестра медична керується чинним законодавством, нормативно-правовими актами органів охорони здоров'я, освіти та науки.

Основні завдання сестри медичної дошкільного закладу:

  • Постійний контроль за станом здоров'я дітей;
  • Проведення обов'язкових медичних оглядів дітей;
  • Надання невідкладної медичної допомоги дітям у разі гострого захворювання або травми;
  • Здійснення контролю за організацією та якістю харчування, дотриманням раціонального режиму освітньої діяльності, навчального навантаження;
  • Контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог та протиепідемічного режиму;
  • Проведення санітарно-просвітницької роботи серед дітей, батьків або осіб, які їх замінюють, та працівників  закладу;
  • Ведення звітно-облікової медичної документації в порядку, встановленому МОЗ України.

У закладі дошкільної освіти діти проводять значну частину часу в той період життя, коли відбувається їх інтенсивний розвиток, становлення особистості, формування багатьох корисних звичок; коли вони набувають нових знань та уявлень; коли закладаються основи здоров'я.

Добрий фізичний стан дитини забезпечують такі чинники:

  1. Активна рухова діяльність.
  2. Достатнє перебування на свіжому повітрі.
  3. Загартування з використанням природних чинників (повітря, води, сонця, ґрунту).
  4. Правильна організація харчування .
  5. Достатній сон ( індивідуально для кожного вікового періоду розвитку).
  6. Цікавий та корисний відпочинок.

Основні напрямки роботи сестри медичної ЗДО:

  • Фізкультурно - оздоровча робота.
  • Організація раціонального харчування.
  • Фізичне виховання

Фізичне виховання дітей повинно бути направлено на поліпшення стану здоров'я, фізичного розвитку, розширення функціональних можливостей організму, що росте, формування рухових навичок і рухових якостей. Раціональний руховий режим, фізичні вправи і загартувальні заходи слід здійснювати з урахуванням стану здоров'я і сезону року. У процесі життєдіяльності дітей у нашому закладі дошкільної освіти використовується комплекс різних засобів: ранкова гімнастика, гімнастика після денного сну, фізкультурні паузи, фізкультурні хвилинки, заняття з фізичної культури, фізичні вправи на прогулянках, дитячий туризм, фізкультурні свята, розваги, дні здоров'я.

Загартовування

Загартовування - це система заходів, спрямованих на підвищення стійкості генетично зумовлених механізмів захисту та пристосування організму до багатьох факторів з тим, щоб добові та сезонні, періодичні та раптові зміни температури, атмосферного тиску, магнітних і електричних полів Землі і т.д. не викликали різких змін в організмі, що росте. Необхідно постійно забезпечувати раціональне поєднання температури повітря та одягу дитини, регулярно проводити провітрювання групових приміщень, забезпечити достатнє перебування дітей на повітрі, проводити денний сон при відкритих фрамугах. Спеціальні загартувальні процедури проводяться контрастним методом по системі "тепла вода, холодна вода».

Хорошим засобом загартовування є систематичне полоскання рота і горла водою кімнатної температури. До числа щадних методів загартовування належить короткочасне полегшення одягу для дітей 3-7 років, закочування рукавів вище ліктів або зміна колготок на гольфи або шкарпетки. прогулянка в будь-яку погоду у відповідному одязі, вологе обтирання, сонячні ванни, обливання ніг, ходіння босоніж по ребристій доріжці, раціональна побудова режиму дня, систематичне провітрювання приміщень, обливання ніг.

Основні умови загартовування:

  • Загартовування органічно вписується в кожен елемент режиму дня;
  • Систематичність та постійність загартовування, воно здійснюється протягом року, але його види і методики змінюються залежно від сезону та погодних умов;
  • Урахування індивідуальних особливостей дитини;
  • Загартовування здійснюється на тлі різної рухової активності;
  • Поступовість розширення зони впливу, сили подразнення та збільшення часу проведення загартувальних процедур;
  • Загартовування проводиться на позитивному емоційному тлі і при тепловому комфорті організму дитини.

Харчування

Здорове, раціональне харчування - запорука здоров'я, високої працездатності і активного довголіття людини. Основний фактор, що визначає раціональність харчування, - це збалансованість харчових речовин: білків та їх амінокислот, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінералів, мікроелементів, які повинні надходити в організм дитини у необхідній кількості і в певному співвідношенні один з одним.

Основні принципи організації харчування в ЗДО №1 с. Мамалига наступні:

  1. Адекватна енергетична цінність раціонів, відповідна енерговитратам дітей.
  2. Збалансованість раціону по всіх замінимим і незамінним харчовим факторам, включаючи білки і амінокислоти, харчові жири та жирні кислоти, різні класи вуглеводів, вітаміни, мінеральні солі і мікроелементи.
  3. Максимальна різноманітність раціону, що є основною умовою забезпечення його збалансованості.
  4. Адекватна технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх високі смакові переваги і збереження вихідної харчової цінності.
  5. Облік індивідуальних особливостей дітей (у тому числі непереносимість ними окремих продуктів і страв).
  6. Забезпечення санітарно-гігієнічної безпеки харчування, включаючи дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, до якості продуктів харчування що постачаються, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв.


© 2021 ЗДО с. Мамалига | Всі права захищені.
Створено за допомогою Webnode
Створіть власний вебсайт безкоштовно! Цей сайт створено з допомогою Webnode. Створіть свій власний сайт безкоштовно вже сьогодні! Розпочати